Care sunt cele mai sanatoase vase de gatit?

Se spune ca esti ceea ce consumi. Este adevarat ca mancarea joaca un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii optime si ca ar trebui sa ne axam pe consumul de alimente sanatoase. Crude sau gatite, intotdeauna trebuie sa ne asiguram ca acestea nu prezinta nici un risc pentru organism. Asadar, spalarea legumelor si fructelor consumate crude este absolut necesara, iar cele gatite trebuie preparate cu atentie. Stim oare care sunt cele mai potrivite vase pe care ar trebui sa le folosim? 

Se spune ca esti ceea ce consumi. Este adevarat ca mancarea joaca un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii optime si ca ar trebui sa ne axam pe consumul de alimente sanatoase. Crude sau gatite, intotdeauna trebuie sa ne asiguram ca acestea nu prezinta nici un risc pentru organism. Asadar, spalarea legumelor si fructelor consumate crude este absolut necesara, iar cele gatite trebuie preparate cu atentie. Stim oare care sunt cele mai potrivite vase pe care ar trebui sa le folosim?

Daca vrei ca mancarea pe care o prepari sa fie si gustoasa si sanatoasa, te invitam sa afli de ce vase ar trebui sa te ajuti atunci cand pregatesti mancarea. Haideti sa vedem despre ce este vorba. In acest fel vei evita sa pregatesti o masa periculoasa, chiar daca alimentele folosite vin din surse sigure.

Ce vase folosesti pentru a gati?

Ce parere ai despre vasele de aluminiu? In cazul in care nu stiai, acestea ar trebui sa fie optiune doar pentru a prepara anumite mancaruri. In anumite cazuri, aluminiul reprezinta cauza tulburarilor hormonale, fiind realizate chiar si studii ce au avut in vedere efectele acestuia asupra organismului. De asemenea, sfatul nostru este sa evitati utilizarea staniolului pentru a inveli sau acoperi bucatele, precum si plasticul pentru depozitarea acestora. Indicat este sa folositi vase din inox, ceramica sau sticla in acest scop.

Teflonul – o solutie in cazul vaselor de aluminiu

Utilizarea vaselor de aluminiu este mai sigura atunci cand acestea prezinta un strat de ceramica sau de teflon. Este modul in care alimentele gatite nu intra in contact direct cu aluminiul. Materialele mentionate nu permit aluminiului sa patrunda in compozitia bucatelor. Atunci cand respectivul invelis se deterioreaza insa, va sfatuim sa renuntati la a mai folosi oala. Unele studii fac legatura intre teflon si anumite afectiuni dezvoltate in organism, insa lucrurile sunt incerte.

Cuprul – cum sunt vasele realizate din acest material?

Chiar daca este vorba despre o substanta necesara in alimentatie, exista o limita maxima ce trebuie consumata zi de zi. Orice depaseste mai mult de 10 mg poate prezenta risc de intoxicare. Astfel, daca intentionezi sa utilizezi o oala din cupru, asigura-te ca aceasta este de calitate si ca nu consumi si alte alimente ce il contin. Cand vrei sa gasesti sosuri sau orice contine suc de rosii, alege alta oala pentru ca metalul oxideaza, iar mancarea isi pierde proprietatile si isi modifica si gustul.

Lutul si sticla – cele mai sanatoase materiale pentru mancare

Unele lucruri nu se invechesc sau nu se demodeaza niciodata. Este si cazul vaselor in lut, folosite de mii de ani si ramanand in continuare cel mai bune. Spre deosebire de alte materiale, acestea nu prezinta reactivitate cand intra in contact cu alimentele, emitand o caldura eficienta pentru gatit. De asemenea, temperaturile la care rezista materialul sunt ridicate si nu ne referim doar la cuptor.

Prepararea mancarurilor cu ajutorul oalelor de lut nu prezinta nici un pericol pentru alimente, lucru valabil si in cazul oalelor din sticla. Reprezinta modalitatea perfecata de a gati, fara a prezenta nici un fel de problema la temperaturile acceptabile. Daca vrei sa prepari ceva la cuptor, atunci poti alege cu incredere orice vas realizat din sticla, dar si din ceramica.

Singurul dezavantaj in cazul acestora este ca pot sa crape in cazul in care valorile de temperatura trec peste o anumita limita. Yena este un alt material ce prezinta o varianta sanatoasa, chiar recomandata pentru gatitul la cuptor la temperaturi mari.

Emailul – nu prezinta riscuri pentru sanatate

Vasele confectionate din email sunt ideale pentru gatit atunci cand nu sunt deteriorare. Cu toate acestea, atunci cand se zgarie, este bine sa le arunci. Vorbim despre un material complet inert, antibacterian, care indiferent de valorile de temperatura nu retine nici mirosuri si nici resturi alimentare.

Oricare ar fi tipul de oala utilizat pentru a prepara mancarurile, este bine sa evitati pe cat de mult posibil incalzirea acestora la cuptorul cu microunde. Este cea mai sigura cale de a distruge glucidele, vitaminele si lipidele din mancare. De altfel, si radiatiile pe care le emana acesta sunt extrem de crescute. Ai grija si la tipul de plastic din care este realizata caserola pe care o folosesti pentru a tina mancarea la frigider. Codul de reciclare de pe ambalajul acesteia iti poate spune cat este de indicat sa o folosesti. Cifrele 3 si 7 trebuie evitate sub orice forma.

Ai deci in vedere aceste aspecte atunci cand te apuci de gatit si nu uita ca numai atunci cand folosesti tipul de oala adecvat te vei bucura de o mancare sanatoasa si gustoasa.

Tags: utile

Leave A Comment